Ansökan om fjärrlån

Har biblioteket inte boken som du vill låna? I så fall kan vi beställa böcker från andra bibliotek. Det kallas för att göra ett fjärrlån. Det går också att beställa artiklar ur tidningar och tidskrifter.

Ansökan om lånekort

Du behöver ett lånekort för att kunna låna och reservera böcker och annat på biblioteket. Lånekortet är personligt och kostar inget att skaffa.
Ansök om lånekort här

Appen Biblio - e-böcker och e-ljudböcker

Ladda ner och läs en e-bok eller lyssna på en e-ljudbok!

Appen Bläddra - e-böcker på romani chib och samiska

Bläddra är en app för surfplatta och mobil där du kan läsa e-böcker på romani chib och samiska.

Appen Legimus - för dig som har en tillfällig eller bestående läsnedsättning

Legimus är MTM:s app för dig som har en tillfällig eller bestående läsnedsättning. På Legimus kan du ladda ner och spela upp talböcker och taltidningar. Skillnaden på talbok och ljudbok är talhastigheten och en talbok är speciellt anpassad till målgruppen. Appen kan du ladda ner utan kostnad på Google play om du har en android telefon eller via App store om du har en iphone eller i-pad. För att kunna logga in måste du har ett konto till Legimus och det kan du få med hjälp av personal på ditt bibliotek.

Barn- och ungdomsbloggen

Ibland kan ett boktips vara just vad som behövs för att hitta en favoritbok att läsa. Följ våra tips på bloggen!

Betala med Swish

Vill du betala en skuld? Då sker detta lämpligast genom att du swishar in din betalning. Notera att det är viktigt att du fyller i vad skulden gäller samt ditt låntagar-ID. När du betalt måste du lämna ett kvitto på din betalning i form av en bild på genomförd betalning.

Bokattack - boktips i skolan

Vi kommer till klassrummet och ger några snabba boktips.

Bokholkar - en av våra läsfrämjande insatser i Mörbylånga kommun

Känner du för att läsa på stranden? Håll utkik efter bibliotekets bokholkar! Här kan du låna med dig en bok ner till stranden eller varför inte hem till hängmattan. Bokholkar finns på eller i anslutning till följande badplatser :

Datorer, internet och kopiator

På biblioteken i Färjestaden, Mörbylånga och Degerhamn finns det möjlighet att låna en dator på plats. Här kan du betala räkningar, skriva ut och scanna dokument.

Dejta en bok - Blind date

Under julen, alla hjärtans dag och skördefesten slår vi in nya böcker i ett paket som vi lånar ut, Det blir då en lånad julklapp att lägga under granen, en blind date på alla hjärtans dag eller en härlig läsning under skördehelgen. Lånetiden är densamma som ett vanligt lån, alltså 28 dagar.

Digital ritsaga

Digital ritsaga

Digital sagostund

På grund av rådande restriktioner för Covid-19 bjuder vi på digitala sagostunder i miniformat i stället för fysiska sagostunder på plats.

E-böcker

Det är en elektronisk bok som du kan läsa i din mobiltelefon, surfplatta eller dator.

E-film - Cineasterna

Välkommen till Cineasterna, en digital kanal med sevärd film från hela världen.

IT- Hjälp för bibliotekets digitala tjänster

Boka tid för IT-hjälp redan idag! Vill du ha hjälp med att komma igång med bibliotekets digitala tjänster eller lära dig att hitta på webben? Då kanske IT-hjälp är lösningen! Tiderna bokas halvtimmesvis via e-post till respektive biblioteks e-postadress.

Klassuppsättningar

För dig som jobbar i skolan och söker efter klassuppsättningar.

Legimus

Egen nedladdning innebär att du själv kan ladda ned talböcker direkt från Myndigheten för tillgängliga mediers webbkatalog, Legimus. Tjänsten vänder sig till personer med någon form av läshinder, till exempel synskada eller dyslexi.

Lämna inköpsförslag

Här kan du göra inköpsförslag på böcker, cd, filmer eller annat som du tycker biblioteket ska köpa.
Lämna inköpsförslag

Läskompis på biblioteket

Nu har vi läskompisar på biblioteket i form av gosedjur som gärna är med och lyssnar på vad barnen läser eller bara är sällskap åt barnen på biblioteket.

Mer digital - It-support för seniorer

Under hösten erbjuder Mörbylånga kommun  IT-support för seniorer. Har du en fråga om din mobila enhet eller önskar du helt enkelt att bli mer digital? Vi erbjuder Drop-in tider på Märbylånga bibliotek och Färjestadens bibliotek samt några tillfällen i Degerhamn.

Meröppet

Besök biblioteket när du vill mellan kl. 07:00 och 22:00!  Meröppet ger dig möjlighet att visats på biblioteket före och efter bibliotekets öppettider. För att kunna använda denna tjänst så måste du fylla i ett avtal. Detta gör du tillsammans med personal under ordinarie öppettider. Du behöver legitimera dig i samband med registreringen. Ta med giltigt ID-kort/körkort/pass. Du ska ha fyllt 18 år.

MIK i skolan

Tillsammans med pedagoger informerar våra skolbibliotekarier om MIK skolan, Medie- och informationskunnighet.

Norska långserier

Norska långserier är ett samlingsbegrepp för en del norska författare vars serier tenderar att bli extremt långa; en hel svit mellan 40 till 60 delar tillhör inte ovanligheterna! På biblioteken i Mörbylånga tillhandahåller vi ett flertal av dessa serier i svensk översättning.

Ny i sverige

En sida med information för dig som är ny i Sverige.

Omlån av böcker och annan media

Omlån av böcker och annan media

Pressreader

Pressreader

Pressreader hemifrån

Pressreader är en digital tidningssajt med tusentals dagstidningar och tidskrifter. Välj bland tidningar på många olika språk från massa länder. Du kan läsa hur många tidningar du vill och var du vill. Du behöver en dator, mobiltelefon eller platta med internetanslutning. 

Reservation och omlån

Har du hittat en bok du vill läsa men ser att den är utlånad? Då kan du reservera den hos oss!

Skolbiblioteken

I Mörbylånga kommun har vi flera skolbibliotek.

Släktforskarhjälp

Är släktforskning ett stort intresse? Behöver du hjälp att komma igång med din forskning? Då har vi något för dig! under två lördagar erbjuder Kalmar Genealogiska förening släktforskarhjälp på plats på biblioteket.

Släktforskning

Biblioteket har flera databaser och arkiv för dig som släktforskar.

Strömmande e-ljudböcker

Strömmande e-ljudböcker spelas upp över internet. Du behöver inte ladda ner den till din dator eller enhet, men du måste vara ansluten till internet för att kunna lyssna på den. För att fortsätta att lyssna på en strömmande ljudbok vid ett senare tillfälle loggar du in på bibliotekets webbsida och går till Mina lån.Spelaren startar där du slutade att lyssna senast.

Tillgänglighet

Tillgänglighet på Biblioteken i Mörbylånga kommun

Tillgänglighetsredogörelse

Biblioteken i Mörbylånga kommun står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen.

Äppelhyllan

På en Äppelhylla hittar du böcker för och om barn med funktionsnedsättning. Böcker som väcker läsglädje, men också ger stöd och inspiration till dig som är vuxen. Där finns också informationsmaterial om olika funktionsnedsättningar för både barn och vuxna.

Anpassade böcker

På biblioteken finns hjälp för dig som har svårt att läsa tryckta böcker. Vi har böcker med stor stil, lättlästa böcker, lättlästa böcker med CD samt talböcker.

Böcker på olika språk

Biblioteken har böcker, tidningar och tidskrifter på många olika språk. När du söker efter böcker så kan du välja att bara visa böcker som är på ett specifikt språk.

Boken kommer

Om du inte kan komma till biblioteket, så kan biblioteket komma till dig. Tjänsten är till för dig som på grund av ålder, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att ta dig till biblioteket.

Search the catalogue

Language