E-böcker till datorn eller läsplatta - detta behöver du:

E-böcker till datorn eller läsplatta - detta behöver du:

För att ladda ner en e-bok eller e-ljudbok till din dator eller läsplatta behöver du ladda ner Adobe Digital Editions som är det program som du spelar upp dina e-lån ifrån. Du behöver även ha ett giltigt Adobe-id för att kunna använda programmet.

1. Ladda ner gratisprogrammet Adobe Digital Editions. Anslut sedan ditt Adobe-id till läsarprogrammet. 

 

2. Logga in i bibliotekskatalogen med ditt lånekortsnummer eller personnummer samt pinkod.

3. Sök upp den bok du är intresserad av i vår katalog

4.  När du har valt titel väljer du länken "Ladda ner (EPUB)" som finns till höger på sidan. Då öppnas Adobe Digital Editions.

5. Välj därefter "Öppna filen". Boken lägger sig nu i Adobe Digital Editions och du kan börja läsa. 

 

Så här installerar du Abode Digital Editions

Surfa till  och klicka på länken Download Digital Edition 4.5.xx Windows.

Välj: Download Digital Edition 4.5.11 Macintosh (22MB) om du har en Macdator eller

Download Digital Edition 4.5.11 Windows (8.24MB) om du har en PC. 

Spara filen på datorns skrivbord och dubbelklicka för att starta installationsprogrammet. Acceptera Adobes användarvillkor och tryck Next.

2. Installera

Nu visas en inställningsruta där du kan trycka Next. Får du ett erbjudande om ett tilläggsprogram är det bara att tacka nej, det är nämligen helt onödigt. Avsluta med Close. Du som aldrig vill öppna några kopieringsskyddade filer kan nu hoppa till steg 5.

3. Auktorisera

Öppna Adobe Digital Editions och välj Help, Authorize computer. Om du redan har ett konto hos Adobe kan du fylla i användarnamn och lösenord direkt under rubriken eBook Vendor: Adobe ID. Logga sedan in genom att trycka på Authorize.

4. Skaffa Adobe-ID

Saknar du ett Adobe ID klickar du på Create an Adobe ID. Nu öppnas en sajt där du får ange dina privata uppgifter samt välja ett lösenord. Gör det, tryck på Create account och följ instruktionerna. Du kan nu logga in på samma sätt som i steg 3

5. Ta bort auktoriseringen

Vill du ta bort auktoriseringen? Öppna programmet, tryck på Help och välj Erase Authorization. Logga in med ditt lösenord och klicka på Continue, Erase Authorization. Nu kan du inte längre läsa kopieringsskyddade böcker.

6. Lägg till böcker

För att lägga till böcker väljer du File, Add to library och letar upp dem på hårddisken. Det går också att dubbelklicka på en epub-fil för att öppna den direkt – alternativt att högerklicka och välja Öppna med: Digital Editions.

7. Koppla in e-boksläsaren...

Om du har en e-boksläsare (läsplatta) kan du koppla ihop den med Adobe Digital Editions för att smidigt föra över böcker från datorn.

Sä här gör du:

  • Koppla e-boksläsaren till datorn med en usb-sladd och se till att den är i överföringsläge.
  • Öppna Adobe Digital Editions så ser du din enhet högst upp till vänster. Markera den, tryck på inställningsikonen (kugghjulet) och välj Authorize Device.

8. Koppla ihop enheterna
Markera ditt konto och tryck Authorize Device så kopplas enheterna ihop. Du kan ta bort kopplingen genom att göra på samma sätt men välja Erase Device Authorization. För att föra över böcker från datorn är det bara att klicka och dra – alternativt högerklicka på en bok och välja Copy to Computer/Device.

Observera att alla e-boksläsare inte kan kopplas ihop med Adobe Digital Editions. 

9. Finns det någon app? 

Om du vill installera Adobe Digital Editions på din mobil eller surfplatta söker du efter appen i Google Play Butik eller App Store För att komma åt kopieringsskyddade böcker loggar du in med samma Adobe ID som på datorn.

Sök

Språk